Expresii
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?)

2 posters
Post new topic   Reply to topic

Go down

Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?) Empty Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?)

Post  Admin Tue 11 Jan 2022, 5:00 pm

A user sent me these screenshots。 At startup there were already some random black bits
Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?) Uzio_210

And when he strokes, there's some blacks and color blocks in the strokes:
Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?) Uzio_213

These look like due to some video RAM's data corrupted to me. Maybe due to machine too hot? I'm not sure. Any one also encountered similar issue?

I have several machines here with me but I never encountered this thing running Expresii on them.


Last edited by Admin on Sun 13 Feb 2022, 12:20 pm; edited 1 time in total
Admin
Admin
Admin

Posts : 841
Join date : 2012-12-31

https://expresii.forumotion.net

Back to top Go down

Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?) Empty Seeing artifacts

Post  cyscorp1 Fri 21 Jan 2022, 1:45 pm

I also appear to be seeing artifacts on startup even after an update for Expresii today on my surface pro 7 on Windows 11. Managed a snapshot of it.

cyscorp1
Guest


Back to top Go down

Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?) Empty Re: Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?)

Post  Admin Sat 22 Jan 2022, 1:37 pm

Thanks for your input cyscorp1!

The user who sent me the screenshots in this thread just informed me that his machine is surface pro 7 i5.
Together with this post https://expresii.forumotion.net/t334-artifact-on-surface-pro-7
It looks like all these artifact are on Surface Pro 7's. Any other user getting such artifact on other machines?
Admin
Admin
Admin

Posts : 841
Join date : 2012-12-31

https://expresii.forumotion.net

Back to top Go down

Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?) Empty Thinkpsd

Post  Mexicancandi Sun 13 Feb 2022, 7:40 am

Admin wrote:Thanks for your input cyscorp1!

The user who sent me the screenshots in this thread just informed me that his machine is surface pro 7 i5.
Together with this post https://expresii.forumotion.net/t334-artifact-on-surface-pro-7
It looks like all these artifact are on Surface Pro 7's. Any other user getting such artifact on other machines?



Same issue as well. ThinkPad x12 detachable

Mexicancandi

Posts : 6
Join date : 2021-09-09

Back to top Go down

Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?) Empty Re: Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?)

Post  Admin Sun 13 Feb 2022, 2:59 pm

[quote="Mexicancandi"]
Admin wrote:

Same issue as well. ThinkPad x12 detachable

Thank for chipping in! I believe yours uses one of the following processors, according to this page:

11th Generation Intel® Core™ i3-1110G4 Processor (2.50 GHz, up to 3.90 GHz with Turbo Boost, 2 Cores, 4 Threads, 6 MB Cache)
11th Generation Intel® Core™ i5-1130G7 Processor (1.80 GHz, up to 4.00 GHz with Turbo Boost, 4 Cores, 8 Threads, 8 MB Cache)
11th Generation Intel® Core™ i5-1140G7 Processor with vPro™ (1.80 GHz, up to 4.20 GHz with Turbo Boost, 4 Cores, 8 Threads, 8 MB Cache)
11th Generation Intel® Core™ i7-1160G7 Processor (2.10 GHz, up to 4.40 GHz with Turbo Boost, 4 Cores, 8 Threads, 12 MB Cache)
11th Generation Intel® Core™ i7-1180G7 Processor with vPro™ (2.20 GHz, up to 4.60 GHz with Turbo Boost, 4 Cores, 8 Threads, 12 MB Cache)

Now, it looks like so far these artifact happens with ultra-light 2-in-1 machines with Intel CPU 11th and 10th gen CPU's.
Admin
Admin
Admin

Posts : 841
Join date : 2012-12-31

https://expresii.forumotion.net

Mexicancandi likes this post

Back to top Go down

Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?) Empty Re: Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?)

Post  Mexicancandi Sun 13 Feb 2022, 11:31 pm

Something odd is that I restarted the program multiple times and the same thing happened, but I accidently opened the program again and left it in the background and there were no artifacts or drying to show the true color nonsense when I used it later. I actually did it again right now and it worked if I left it running a while in the background as opposed to just using it as I opened it. The color actually came out normal as opposed to black and splotchy.




I have the i3 on the list you posted btw.

Mexicancandi

Posts : 6
Join date : 2021-09-09

Admin likes this post

Back to top Go down

Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?) Empty Re: Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?)

Post  Admin Sun 13 Feb 2022, 11:43 pm

Thanks Mexicancandi for giving more information! That sounds like it's related to video RAM being read wrong temporarily. Those artifact also remind me some 20 years ago when I was trying to overclock a GPU / video RAM. When I overclocked it too much, it would start showing similar artifact.
Admin
Admin
Admin

Posts : 841
Join date : 2012-12-31

https://expresii.forumotion.net

Mexicancandi likes this post

Back to top Go down

Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?) Empty Re: Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?)

Post  Mexicancandi Sun 13 Feb 2022, 11:48 pm

One thing I noticed is that drying the black artifact paint thing shows some true color when I paint over it.

Mexicancandi

Posts : 6
Join date : 2021-09-09

Back to top Go down

Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?) Empty Re: Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?)

Post  Admin Mon 14 Feb 2022, 12:02 am

Thanks again for more details! And by drying, you mean 'settle'? Because setting the paint would move the color data from the active glaze to the dried glaze, that means you are seeing a rendering from another part of the video RAM after you settle the paint. That could explain why you see the color correctly afterwards if only the data buffer for the active glaze was 'corrupted'.
Admin
Admin
Admin

Posts : 841
Join date : 2012-12-31

https://expresii.forumotion.net

Mexicancandi likes this post

Back to top Go down

Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?) Empty Re: Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?)

Post  Mexicancandi Mon 14 Feb 2022, 12:06 am

Yes I meant settling

Mexicancandi

Posts : 6
Join date : 2021-09-09

Admin likes this post

Back to top Go down

Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?) Empty Re: Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?)

Post  Admin Fri 13 May 2022, 10:41 am

FYI, another user reported that on his SP7, he also encounter similar blotchy / black pixel artifact when the app started, and then he had to start a New artwork, possibly need to change the paper dimension too, to get back to normal.
Admin
Admin
Admin

Posts : 841
Join date : 2012-12-31

https://expresii.forumotion.net

Back to top Go down

Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?) Empty Re: Artifacts again (on thin 2-in-1 tablets only?)

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

Post new topic   Reply to topic
 
Permissions in this forum:
You can reply to topics in this forum